Raumalla maastopyöräilyyn sopivia reittejä ja polkuja leimaa vahva kalliopainotteisuus. Erittäin laadukasta avokallio baanaa löytyy joka puolelta ja hyvin saavutettavia alueita on paljon. Itse pidän Rauman alueen suurimpana miinuksena korkeuserojen puutetta.
Ensimmäisenä syksynä kun muutimme Raumalle eräs (raumalainen) opiskelukaverini valitteli hirveää mäkeä kotimatkallaan, oli pakko kysyä, että mistä hän oli mäen löytänyt. Kuopiosta muuttaneena tuo kyseinen paikka on kyllä ihan tasainen.
Omia suosikkejani Rauman alueen poluista ovat ehdottomasti Ryssänkallio ja Kokkovuori. Molemmista löytyy pientä korkeuseroa, hienoa kruisailua ja välillä myös hieman teknisempiä pätkiä jyrkillä (mutta matalilla) kallioilla. Koska kyseessä on vanha merenpohja alue ja sen kallioiset saaret, on paikoin tarjolla myös hauskoja kalliomuotoja.
Helpoimmat maastopyöräily paikat löytynevät Petäjäksestä, eli Rauman sataman ja Poroholman leirintäalueen väliin jäävästä niemestä. Muutamassa kohdassa kannattaa varoa ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitteita, eli lähinnä kallioon louhittuja juoksuhautoja.
Merkittyjä reittejä
Maastoon merkittyjä reittejäkin Raumalta löytyy. Alussa mainitulla Ryssänkalliolla kulkee suosittu Monna – Ooperi luontopolku (6,5km), joka on myös loistavasti ajettavissa pyörällä myös aloittelijoilla paria hyvin lyhyttä kohtaa lukuun ottamatta. Luontopolun varrelle sattuu myös Ryssänkallion laavu, missä voi paistaa vaikka makkaraa. Omat polttopuut kannattaa varata mukaan, laavulla ei ole jatkuvaa puuhuoltoa.
Toinen erinomainen ja nimenomaan maastopyöräilyyn merkitty reitti löytyy Pyytjärveltä. Reittiä pitkin pääsee myös Kokkovuoren alueelle. Perusreitin pituus on noin 5,5km, mutta polkuja riittää höylättäväksi kyllä senkin jälkeen ihan riittävästi. Kokkovuoressa on myös hienoja hieman teknisempiä haasteita niitä kaipaaville.
Rauman luontoliikunta paikoista löytyy lisää infoa Rauman kaupungin sivuilta.
Nähtävää
Raumalta löytyy myös paljon muinaishautoja, jotka näkyvät maastossa kiviröykkiöinä. Tunnetuin näistä alueista on Sammallahdenmäki, joka on myös Unescon maailmanperintökohde (HUOM! Alueella pyöräilykielto). Maastokarttaa katsomalla kuitenkin selviää, että muinaismuistoja löytyy vähän joka puolelta.
Toinenkin Unescon maailmaperintökohde Raumalta löytyy. Vanhan Rauman alueella ei oikein maastopyöräilemään pääse, mutta Ganalin vartta Vanhan Rauman vierustaa pitkin ja Pyhän kolminaisuuden kirkon ohi kannattaa kuitenkin joskus ajella, koska se on mielestäni oikeasti sitä Wanhaa Raumaa. Raumanjoen varrelta löytyy myös ilmeisesti vanhimmat pystyssä säilyneet rakennukset keskusta-alueella.
Samalla voi poiketa kaffella jossain keskustan lukuisista pienistä kahviloista.
Muuta ajettavaa
Polkujahan alueella riittää, ja niitä on merkitty hienosti esimerkiksi OpenStreetMapsiin.
Ja kuten karttaa katsoessa huomaa, on polkuja vähän joka nurkalla. Itse pääsen ajamaan maastoon lyhimmillään 300 metrin siirtymällä, vaikka keskustaan on vielä lyhyt kävelymatka.
Oma TOP3:
Sen verran nuo nimet hämäävät, että yhtään vuorta ei Raumalta löydy, mutta kallioita senkin edestä. Kaikista näistä TOP3 -kohteista löytyy hieman korkeuseroa ja jonkinlaisen alamäki painotteisen siivun pystyy ajamaan.
Äyhönjärven ja Nikulanmäen välissä on myös kivoja helpohkoja pätkiä. Korkeuseroja ei ole juurikaan mihinkään suuntaan, mutta avokalliota ja aavistuksen verran kosteampaa maastoa vuorotellen.
Ja jaetaan nyt sitten vielä yksi vinkki: älä aja ainakaan märkään aikaan Kaarojärven eteläpuoleiselle suolle, vaikka siitä selvä linja meneekin. Oli märkää ja sen verran syvää, että yhdet OB:t (en ole ikinä onnistunut muulloin upottamaan koko eturengasta mihinkään, ja olin samassa paikassa kolmas peräjälkeen…) ja pitkähkö pyörän kantaminen.